În final, am decis să căutăm un fotograf profesional. Aveam un buget stabilit și eram pregătiți să contactăm pe cineva cu experiență, care ne poate ajuta și cu câteva sfaturi. Cadrele, creativitatea și finalul pozelor le aveam în cap, dar nu prea ne ajuta echipamentul. După prima ședință foto, ne-am dat seama că nu știm să folosim o cameră profesională, iar experiența unei persoane, în final, ne-a ajutat enorm. A durat puțin până ne-am aliniat stilul cu cel al fotografului, dar totul a fost exact ce aveam nevoie. Am lăsat pozele în mâinile cuiva cu experiență și asta s-a văzut atât din punct de vedere estetic, dar și financiar. Rata de rezervare a început să crească deoarece pozele dădeau un aer modern și curat.
Diferența dintre profesional și neprofesional
De ce sunt importante fotografiile?
Avantaje și Dezavantaje poze profesionale
- Calitatea pozelor: Pozele sunt clare, bine luminate și editate în funcție de stilul fiecăruia.
- Atrage turiști premium: Oferirea de imagini care reflectă un standard ridicat poate justifica tarifele puțin mai mari.
- Timp: Câștigi timp.
- Diferențiere pe piață: Puteți să ieșiți în evidență pe platformele de închirieri.
- Prezentarea proprietății: Toate unghiurile diferite, dar importante, lumina și editarea subliniază cele mai bune calități și aspecte ale proprietății.
- Costuri ridicate: Angajarea unui fotograf profesional poate fi într-adevăr costisitor, mai ales dacă aveți nevoie de actualizări periodice.
Avantaje și Dezavantaje poze neprofesionale
- Costuri reduse: Le puteți realiza singuri folosind telefonul sau o cameră obișnuită, fără să plătiți un fotograf profesional.
- Flexibilitate: Dacă schimbați ceva la proprietate, un decor, oricând puteți actualiza pozele.
- Rapiditate: Nu este nevoie să programați o ședință foto, puteți face fotografiile imediat.
- Calitatea pozelor variabilă: Fără o experiență în domeniu sau echipamente profesionale, pozele pot ieși întunecate, neclare sau chiar slab compuse.
- Impact vizual redus: Oricât ne chinuim, efectul nu rezultă produsul livrat de un fotograf profesional.
Sfaturi pentru realizarea de poze
- Imaginea principală trebuie să fie cea mai atrăgătoare, o poză care să arate spațiul principal în mod perfect.
- Living: Pe lângă cadrele cu decorul și confortul, puteți include și o fotografie în care canapeaua să fie pregătită pentru oaspeți (doar în cazul în care aveți o canapea extensibilă și acceptați cazarea persoanelor suplimentare).
- Dormitoarele: Asigurați-vă că lenjeria și pernele sunt curate și atrăgătoare. Puteți face chiar un model din prosoape pentru a anima puțin dormitorul.
- Baia: Puneți accent pe curățenie și facilități premium (exemplu: produse de baie, halat de baie, prosoape curate etc.).
- Facilități premium: Piscină, grădină, jacuzzi sau orice alte extra dotări.
- Vedere exterioară: Dacă de pe balconul proprietății sau prin ferestre se poate vedea marea, muntele sau o atracție turistică, este important să surprindeți aceste priveliști în câteva fotografii.
- Lumina naturală: Fotografiați folosind lumina naturală ori de câte ori este posibil. Pozele ies cel mai bine în “Orele de Aur” (primele și ultimele ore de lumină solară), atunci când lumina este mai blândă. Asigurați-vă că deschideți toate perdelele pentru a permite luminii să pătrundă în încăpere. NU îndreptați telefonul sau camera spre fereastră atunci când faceți poza.
- Lumini artificiale: Chiar dacă este zi și lumina soarelui este puternică, puteți aprinde toate becurile din casă. Becurile aprinse elimină orice colț întunecat care ar putea apărea în poze. Această tehnică este bună în special pentru bucătărie și baie, unde nu este atât de multă lumină naturală.
- Fotografiați de la nivelul șoldurilor: Atunci când camera este poziționată mai jos decât nivelul ochilor, fotografiile vor avea un aspect mai profesional. Puteți ține camera la nivelul taliei și să vă asigurați că este orientată drept, fără să fie înclinată în sus sau jos.
- Regula treimilor: Dacă folosiți un telefon, punctul de focalizare al imaginii trebuie să fie poziționat acolo unde se intersectează două linii ale grilei. Aceasta încurajează ochiul să exploreze fotografia. Plasarea punctului de focalizare în pătratul central face ca imaginea să pară statică sau plictisitoare. Puteți să vă imaginați grila de mai jos dacă fotografiați cu o cameră obișnuită.
- Colțurile: Colțurile oferă percepția unor dimensiuni și perspective interesante în fotografii. Atunci când aveți posibilitatea, încercați să vă poziționați astfel încât să surprindeți colțurile camerei.
- Activați funcția HDR: Funcția High Dynamic Range (HDR) va surprinde detaliile subtile ale culorilor din fotografiile voastre. Dacă expuneți corect fotografia, HDR vă poate ajuta să păstrați mai multe informații despre contrast. Pe scurt, culorile negre vor fi mai intense, iar albul va fi mai luminos.
- Fotografiați în format peisaj (landscape), NU portret.
- Detaliile: Pe lângă cadrele în care prezentați proprietatea, aveți nevoie de câteva cadre de aproape ale facilităților sau decorului.