Ghid Regim Hotelier 8.1. Îmbunătățire Grad ocupare, RevPAR (Revenue per Available Room) 8.2. Investiții și finanțare pentru creștere
8.2. Investiții și finanțare pentru creștere
Capitolul 8: Strategie de Creștere

Investiții și finanțare pentru creștere

Actualizat Februarie 19, 2025
Avem idei, dar nu avem capital să le materializăm. Succesul pe termen lung nu este determinat doar de modul de gestionare zilnică a proprietății, ci și de valoarea pe care o aduceți atunci când investiți strategic pentru a o îmbunătăți. O să discutăm puțin despre tipurile de investiții strategice, sursele de finanțare și forma de creștere a profitabilității proprietății din punct de vedere al investițiilor în locație.

De ce sunt importante investițiile strategice?

În ziua de astăzi, investițiile nu mai sunt opționale. Ele sunt o necesitate pentru a putea ține pasul cu piața.
  • Vă diferențiază pe piață: orice proprietate care are facilități și servicii unice, calitative, atrage foarte mulți turiști;
  • Încasări mai mari: facilitățile și dotările premium vă permit să justificați tarifele mai mari;
  • Durata de viață: Toate îmbunătățirile aduse proprietății, precum renovările sau modernizările, vă ajută să aveți o proprietate competitivă și chiar bine întreținută.

Tipuri de investiții strategice


Extindere
  • Adăugați camere noi, în special cei care dețin pensiuni, vile, etc. Este o strategie foarte bună pentru proprietățile care sunt rezervate complet în sezonul de vârf;
  • Facilități exterioare precum piscină, foișor, amenajarea unei grădini, un loc dedicat pentru poze etc.
  • Cei care își permit și au spațiul necesar, ar putea să se gândească și la un spațiu precum o zonă de evenimente private sau o sală de conferință.

Modernizare majoră
  • Mobilier: Dacă aveți mobilier vechi și uzat în camere, puteți lua în considerare înlocuirea lor cu piese moderne. Dacă aveți mobilier vechi, dar este întreținut și arată foarte bine din punct de vedere estetic, atunci îl puteți păstra pentru a menține un stil mai rustic sau vintage după caz;
  • Renovare: Puteți încerca o nouă culoare pentru pereți, o împrospătare a culorii sau poate câteva modele pictate. Orice schimbare de accent este bine venită;
  • Izolare fonică: De obicei, izolarea fonică este prielnică în locațiile urbane și zgomotoase, în felul acesta oaspetele poate să se odihnească mai bine;
  • Lista poate continua: dușuri spațioase, electrocasnice sau electronice care sunt eficiente energetic, panouri solare, stație de încărcare pentru mașini, s.a.m.d.

Alte investiții strategice
  • Achiziționarea de apartamente sau proprietăți noi;
  • Tehnologie: Yale smart, sisteme de încălzire automatizate, becuri economice etc.
  • Digitalizare: Un ghid de instrucțiuni digital pentru oaspeți.

Care sunt sursele de finanțare pentru investiții?

1. Fonduri europene pentru turism - la o simplă căutare pe internet, am descoperit că în 2024 au fost câteva finanțări pentru hoteluri, restaurante, săli de fitness și alte firme din stațiuni balneo. Puteți să vă alăturați unor grupuri pe social media ce postează destul de des sau anunță din timp aceste fonduri. (StartUp Nation România, Horizon Europe etc.)

SFAT! În cazul în care doriți să colaborați cu un consultant pentru fonduri, aveți mare grijă. Sunt mulți consultanți care doar vă golesc buzunarul și nu se întâmplă nimic cu proiectul vostru. Le puteți cere dovezi valide precum: proiectele depuse până acum, proiectele reușite, proiectele nereușite, de ce nu au fost acceptate proiectele anterioare etc. Orice întrebare și certitudine pentru a putea verifica informația.

2. Credite bancare - sunt bune pentru renovări sau modernizări dacă ne referim la Credite de investiții sau nevoi personale, iar pentru achiziția unor noi proprietăți majoritatea persoanelor apelează la Credite Imobiliare.

SFAT!
  • Nu vă aruncați la credite decât dacă este nevoie.
  • Analizați nevoile financiare, comparați ofertele,
  • Calculați rata lunară să vedeți dacă vă puteți permite,
  • Verificați DAE (Dobânda anuală efectivă),
  • Fiți atenți la termenii contractului și cel mai important
  • Evitați supra-îndatorarea. Nu vă lăsați tentați să împrumutați mai mult decât aveți nevoie sau decât vă permite situația financiară.

3. Parteneriate și investitori - colaborați cu investitori privați care sunt dispuși să finanțeze proiecte mari. Acum urmează întrebarea “Bine bine, dar unde găsesc eu oameni cu mulți bani care să investească?”.
Venim și cu câteva idei ca răspuns la această întrebare:

Evenimente de networking: Puteți participa la conferințe, târguri sau evenimente de business. Acolo o să găsiți mulți antreprenori și investitori interesați să finanțeze. (Startup Weekend România, Techsylvania etc.)

Platforme online: În era tehnologiei, există și platforme online precum TechAngels România, Seedrs, Angels Den etc. care vă fac legătura cu investitorii.

Grupuri de investitori privați sau Angel investors: sunt acele grupuri de investitori locali, naționali sau internaționali care caută proiecte sau idei pentru a le finanța. (Business Angels România spre exemplu).

Incubatoare și acceleratoare de afaceri: Există diferite programe de incubare sau de accelerare, care oferă și acces la o rețea de investitori și mentori pe lângă finanțare.

SFAT!
Posibil acei investitori care au un capital mare de investit, având o experiență mai mare în domeniul de investiții și al banilor, să vină cu propuneri mai avantajoase pentru ei decât pentru dumneavoastră. Într-o oarecare măsură acest lucru este normal, investitorul trebuie să își protejeze investiția într-un anumit fel, dar să fiți atenți să nu existe anumite clauze sau obligațiuni exagerate. Cel mai bine dacă ajungeți în punctul în care ați găsit un investitor și vă așezați la masa negocierilor, să consultați și un avocat specializat.

Cum să planificați o investiție eficientă?

Pasul 1: analizați nevoile reale, folosiți feedback-ul de la turiști pentru a face o listă cu îmbunătățiri într-adevăr necesare.

Pasul 2: Calculați rentabilitatea investiției (ROI)

Exemplu 1: Să presupunem că doriți să instalați o piscină iar costul acesteia este de 50.000 RON. Faceți o estimare și considerați că va aduce venituri suplimentare de 20.000 RON anual.

Calcul:
ROI = ( Profitul net / Investiția inițială ) x 100
Investiția inițială: 50.000 RON
Veniturile suplimentare: 20.000 RON / an
Durata: 3 ani (am ales 3 ani ca veniturile suplimentare adunate să fie mai mari decât investiția inițială)
Veniturile suplimentare totale în 3 ani: 20.000 RON x 3 ani = 60.000 RON
Profit net = Veniturile suplimentare totale - Investiția inițială = 60.000 RON - 50.000 RON = 10.000 RON
Aplicăm formula ROI = ( 10.000 / 50.000 ) x 100 = 20%
ROI = 20% anual

Exemplu 2: Aveți un apartament și doriți să achiziționați o mașină de spălat rufe la 1500 lei și o mașină de spălat vase la 1200 lei. Pentru aceste 2 noi facilități faceți o estimare și considerați că veți avea venituri suplimentare de 1000 lei / an.

Calcul:
Investiția inițială = 1500 lei + 1500 lei = 3000 lei
Venituri suplimentare: 1000 lei / an
Durata: 4 ani
ROI = {[( 4 ani * 1000 lei ) - 3000 lei] / 3000 } x 100 = 33% anual

Pasul 3: Stabiliți un buget realist atunci când creați un plan detaliat.

Greșeli frecvente de evitat

Investiții fără planificare: Orice investiție fără un plan clar și bine pus la punct poate duce la pierderi financiare.

Ignorarea feedback-ului: NU investiți dacă turistul nu cere. Investițiile care nu țin cont de cerințele turistului, rareori sunt profitabile.

NU subestimați costurile: “unșpe sute cu paișpe sute, hai că îmi ajunge”. NU ignorați costurile de întreținere, de montaj, de manoperă etc. atunci când planificați să faceți o investiție. Pe acelea trebuie să le luați în considerare încă de la început pentru a nu avea un blocaj financiar.

Concluzie

O investiție planificată la cel mai mic detaliu și o finanțare inteligentă sunt elementele cheie pentru a putea crește când vine vorba de închirierea în regim hotelier. Indiferent dacă doriți să vă extindeți proprietatea, achiziționați proprietăți noi, să faceți modificări majore sau să adăugați facilități premium, ei bine, nu uitați analiza în detaliu a pieței și mutarea atenției către solicitările turiștilor. Cerințele diferă de la o proprietate la alta, idem în ceea ce privește zona, fiecare având de implementat lucruri distincte.

Citat

“Nu cheltui banii pentru a face o schimbare, investește-i pentru a crea valoare” - Warren Buffet

Sincronizează prețurile și disponibilitatea pe Booking și Airbnb cu bychoice! Află mai multe bychoice logo

Întrebări frecvente

Cum aleg ce investiții să prioritizez?

Puteți începe prin a prioritiza orice facilitate care îmbunătățește experiența turiștilor în urma feedback-ului primit de la aceștia.

Ce surse de finanțare sunt cele mai accesibile?

Creditele bancare sunt cele mai populare și mai folosite la noi în țară. Fondurile europene pot fi și acestea accesibile dacă aveți un proiect bun și un consultant care își face treaba.

Cât de des ar trebui să fac investiții?

Îmbunătățirile mici le puteți face anual, iar pe cele majore la 5-10 ani, în funcție de gradul de uzură.