ANAF (persoane fizice)

Cum declar la ANAF veniturile din închirieri turistice? - persoane fizice

În drumul către închirierea în regim hotelier, realitățile pot fi provocatoare, dar cu puțină pregătire și câteva sfaturi utile, experiența ta poate deveni mult mai gestionabilă. Această pagină a fost creată pentru a-ți oferi informații și sfaturi realiste pentru a face față provocărilor când vine vorba de partea legală. Fie că ești la început de drum sau ai mai avut experiențe, acești pași îți pot fi destul de utili.

Declararea veniturilor din închiriere

Cum trebuie să procedez?

1

Casa de marcat

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 28/1999, în situația în care proprietarul (persoană fizică) primește direct plăți de la oaspeți în numerar, prin card bancar sau alte mijloace de plată, acesta este obligat să dețină o casă de marcat fiscalizată pe CNP. Totodată, proprietarul este obligat să elibereze bonuri fiscale și să le înmâneze clienților. La cererea clienților, proprietarul trebuie să furnizeze și o factură.

2

Clasificare la Ministerul Turismului

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 58/1998, proprietarul este obligat să obțină certificatul de clasificare de la Ministerul Turismului. Aici veți găsi informații despre cum puteți obține acest certificat de clasificare.

3

Fișa capacitații de cazare

Conform normelor fiscale, este obligatoriu ca fișa de capacitate de cazare să fie completată și păstrată, inclusiv în anul începerii activității de închiriere. În cazul în care doriți să adăugați mai multe perioade la secțiunea "III. Perioada de închiriere a camerei, în scop turistic" din documentul de mai jos, se poate realiza o anexă în format electronic respectând aceeași structură, în care puteți adăuga câte perioade doriți.

4

Declarația unica 212

Declarația unică este un formular utilizat pentru declararea veniturilor obținute de persoanele care au alte surse de venit în afara salariilor. Acest formular permite declararea câștigurilor și calculul impozitului și a contribuțiilor sociale aferente, inclusiv pentru pensie și asigurări de sănătate.

Regimul fiscal aplicabil acestor venituri este cel de impunere pe baza normei anuale de venit pentru închirierea în scop turistic a unui număr de până la 5 camere inclusiv. În situația în care în cursul anului se depășește numărul de 5 camere, în anul următor regimul de impunere va fi cel din sistemul real, bazat pe datele din contabilitate.
Toate informațiile sunt oferite cu scopul pur informativ. Utilizatorii sunt sfătuiți să consulte legislația fiscală actuală și să solicite asistența unui consultant fiscal autorizat pentru detalii specifice. Aceasta pagina nu implică responsabilitate pentru eventuale pierderi sau daune cauzate de interpretarea sau aplicarea informațiilor furnizate. Pentru mai multe detalii, operatorii ANAF ofera indrumare si asistenta.
Trimite mesaje automate și SMS-uri cu bychoice! Află mai multe bychoice logo

Întrebări frecvente

Până pe ce dată pot să declar veniturile?

Veniturile se pot declara până pe data de 25 mai, anul următor.

La un apartament, sufrageria este considerată tot o cameră?

Dacă există canapea extensibilă, atunci este considerată o cameră.

Există un calculator unde pot să-mi calculez impozitul din închiriere?

Da, avem și un calculator pentru impozitul de închiriere chiar aici.

Am dreptul să închiriez dacă nu am certificatul de clasificare de la Ministerul Turismului?

Din păcate nu, dar în momentul în care ați depus cererea, se va emite un certificat provizoriu pe care puteți să-l folosiți drept dovadă.

Casa de marcat este obligatorie?

Potrivit OUG nr. 28/1999, casa de marcat este obligatorie în cazul în care se încasează direct de la oaspeți numerar sau prin card bancar.

De ce am nevoie de TVA intracomunitar?

Pentru primirea de servicii de la operatorii din UE este nevoie de TVA intracomunitar deoarece locul prestării este la beneficiar, și TVA se datorează în România.

Camerele se cumulează?

Da. Dacă proprietarul are mai multe locații, aceste camere se cumulează și se va trece la o formă de autorizare.